Damla Kehribar (Amber) Nedir?

Doğal Damla Kehribar, Milyonlarca yıl önce çok büyük ormanlar da ki ağaçların reçinelerinin zamanla fosilleşmesi sonucu oluşur. Ağaçların kırılan veya soyulan kısımlarını korumak için salgıladığı reçine yağmur, sel vb. dış etkenlerle delta, deniz ve lagün gibi yerlere sürüklenir ve buradaki diğer çökeltilerle birlikte yerin yüzlerce metre altında kalarak sıcaklık ve basınç ile “Kehribara” diğer bir adı ile “Ambere”  dönüşür. Doğal Damla Kehribarı Ülkemizde kullanılan adı ise Damla Kehribardır.

 

Bu reçine gerekli basınç, sıcaklık ve süre koşullarına ulaşamaz ise görüntü olarak “Kehribara”  benzeyen “Copal “ olur. Doğal Damla Kehribarın içeriğini oluşturan temel  elementler  %67-87 Karbon, %8.5-11 Hidrojen  ve  %15 Oksijendir. Doğal Damla Kehribar oluşumu için çok uzun yıllar gerekmektedir. Yakın zamanlı bir Doğal Damla Kehribar  10.000 yıldan az bir sürede oluşur, yüksek değerli bir Damla Kehribar içinse çok daha fazla bir zamana ihtiyaç vardır. Günümüzde bulunan en eski  “Damla Kehribar”  ise 320 milyon yaşındadır. Doğal Damla Kehribar değerini oluşum süresine göre alır oluşum süresi ne kadar fazla ise taşın yeryüzünden aldığı gücün daha fazla olduğuna inanılır. Ayrıca Damla Kehribara değer katan bir diğer hususta içinde bulunan fosil böcek kalıntılarıdır. Bu böcek fosillerinin de  Damla Kehribara güç kattığına inanılmaktadır.

 

Doğal Damla Kehribarın genel olarak rengi çok açık sarı ile kızıl arasında bir aralıktadır. Bu durum “Güneş Taşı” olarak da adlandırılmasına sebep olmuştur. Buna karşın Damla Kehribarın Siyah, Yeşil, Mavi, Konyak, Kemik rengi gibi renklerle birlikte 256 renk tonu olduğu bilinmektedir.

 

Doğal Damla Kehribar yatakları dünya üzerinde en yoğun Romanya, İsveç, Ukrayna, İngiltere ve Hollanda’da bulunmakla birlikte Meksika ve Lübnan’da da Kehribar yatakları bulunmaktadır. En kaliteli Kehribarlar genellikle Kuzey Avrupa Baltık Ülkelerinden gelmektedir ve yine en değerli Doğal Damla Kehribar çeşitlerinden biri olan “Mavi Kehribar” Dominik Cumhuriyetinden gelmektedir ve bulunduğu ülkenin ismiyle yani ”Dominik” olarak anılmaktadır.

 

Piyasa da bulunan Doğal Damla Kehribar çeşitleri şu şekildedir.

 

  • Damla Kehribar (Doğal Kehribara ülkemizde  verilen genel isimdir)
  • Damla Kaya Kehribar (Rengi Beyaz Kemik rengine yakın çok saydam olmayan çeşidi )
  • Damla Baltık Kehribar (Kuzey Avrupa’ da Baltık Denizi bölgesindeki yataklardan çıkar)
  • Damla Dominik Kehribar (Mavi Doğal renkli boyama olmayan kehribara verilen isim, çıkarıldığı ülkeden adını alır)
  • Damla Ateş Kehribar (“Saydam ve Kızıl” rengi dolayısı ile Bu ismi alır )

 

Doğal Damla Kehribarın insanlık tarihinde kullanımı da oldukça eski ve yaygındır. Tarihi araştırmalar Kehribarın  Antik Yunan’dan Çin’e Mısır’dan Kuzey Avrupa’ya kadar geniş bir coğrafyada etkin olarak kullanıldığını göstermektedir. Asya kültüründe Kehribar “Kaplan Ruhu” olarak adlandırılmış ve cesaretin simgesi olarak değer görmüştür. Ayrıca Arkeologlar 2000 yıllık mezarlarda oyma kehribar parçalar bulmuşlardır.

 

Kehribarın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

 

Kehribar sağlık amaçlı olarak geçmişte Antik Roma döneminde özellikle akıl hastalıklarının tedavisi olmak üzere çeşitli tedavilerde kullanılmıştır ayrıca Türk bilim adamı İbni Sina’nın da Kehribara özel bir önem verdiği bilinmektedir. Günümüzde de Litvanyalı kadınlar “Guatr” hastalığından korunmak için Kehribar kolyeler takmaktadır. Almanlar bebeklerinin dişlerinin daha acısız ve sağlam çıkması için üzerlerine kehribar taneleri veya kolyeleri koymuşlardır. Çin’de kehribar tozu ile yapılan şuruplar sakinleştirici ve ağrı kesici olarak kullanılmış. Prusyalılar ise  kehribar ile böbrek taşına karşı reçeteler hazırlamışlardır. Kehribarın inanılan faydalarını aşağıda ki gibi sıralayabiliriz:

 

•             Duygusal Ruh Halini Dengelemesi

•             Şans Getirmesi

•             İnsanı Korkularından Arındırması

•             Baş ağrılarına iyi gelmesi

•             Zihni berraklaştırması

•             Negatif enerjiyi dağıtması

•             Sabır ve Bilgeliği arttırması

 

 

Önemli Not :Yukarıda sayılan ve anlatılan faydalar  Doğal Damal Kehribar için geçerli olup piyasada ve mağazalarımızda da “Sıkma Kehribar” adı altına satılan ve ana maddesi bir tür plastik olan Fenol Formaldehit‘ ten üretilen yapay taşlar için geçerli değildir. Sıkma Kehribar ile ilgili yazımızı da yakın bir zamanda yayınlayacağız.

 

 

Copal ve Doğal Damla Kehribar Arasındaki Fark Nedir ve Nasıl Ayırt Edilir?

 

Daha evvel bahsettiğimiz üzere Copal ve Doğal Damla Kehribar arasında ki fark oluşum sürecidir. Diğer bir değişle “Copal” Kehribarın görünümüne sahip  ancak oluşum sürecini bitirmemiş halidir. Peki “Copal” ve “Kehribarı” nasıl ayırt edebiliriz? Bunun test  etmek için bir numuneyi gözden çıkarmamız gerekebilir! “Copal” 150 °C derece sıcaklığın altında erir reçine kıvamına gelir ve reçine kokusu yayar. Doğal Kehribar ise 150 °C derece yumuşar ama erimez ve 350 °C derecede hafif bir koku yayar.

 

Doğal Damla Kehribarı Nasıl Anlaşılır? Sahtesinden Nasıl Ayırt Edilir?

 

Kehribar değerli bir doğal bir fosil taş olması sebebi ile piyasada sahtesine çokça rastlanmaktadır. Peki Sahtesi ile Orijinal Doğal Kehribarı nasıl ayırt edebiliriz? Orijinal Doğal Kehribarı aşağıdaki yöntemler ile ayırt etmemiz mümkündür:

 

Tuzlu Su Testi

 

Doğal Kehribar özgül ağırlığı oldukça düşük hafif bir taştır.  Bu sebeple %10 ve üzeri  tuz oranına sahip bir suya kehribarı bıraktığınızda dibe batmadığını görürsünüz. Eğer batıyor ise bu kehribar değil muhtemelen bir plastik alışım olduğu anlamına gelir

 

Aseton

 

Bir Pamuğa biraz aseton damlatıp, bu pamuğu kehribar tanesinin üzerine koyup, pamuğun kurumasını bekleyin. Pamuğu kaldırdığınızda  kehribar tanesinin üzeri  erimiş gibi yumuşaksa ve parmağınızla batırdığınızda parmak iziniz üzerinde kalıyorsa bu da Doğal Kehribar değil plastik olduğunu gösterir.

 

UV (Ultraviyole) Işık

 

Elinizdeki Kehribarı UV ışığına tuttuğunuzda florasan gibi bir parlama yapıyor ise bu Kehribarın orijinal olduğunu gösterir. Plastikse eğer bu tip bir parlama yapmaz.

Renk ve Doku

 

Kullandığınız takı veya aksesuar  Kehribar Tesbih gibi birden çok parçadan oluşuyor ise taneler üzerinde bulunan  doku ve renklerde farklılıklar olması doğal olduğunu göstermektedir. Çünkü Doğal Kehribar üzerinde ki doku ve renk bir diğerini bire bir tutmaz. Ayrıca Kehribarın içerisinde böcek fosilleri var ise bu fosillerin çok nizami düzgün olmaması gerekir. Örneğin bir sinek olduğu gibi değildir deforme olmuş veya bir kısmı (kanat) doğal kehribar içerisinde bulunur. Bu da Kehribarın Orijinal ve doğal olduğunun bir göstergesidir.

 

Elektrostatik

 

Doğal Kehribar elektrostatik bir yapıya sahiptir. Dolayısı ile  doğal bir Kehribarı beyaz (renk almaması için) bir kumaş parçasına 30-60 sn. boyunca sıkıca sürtüp bir saç teline yaklaştırdığınızda Doğal Kehribarın  saç telini kendisine doğru çektiğini görürsünüz.

 

Kızgın Tel & İğne

 

Kızgın ince bir teli & iğneyi Kehribara saplamaya çalışın. Kızgın iğne kehribar ile temas ettiğinde ortaya reçine ve çam kokusu çıkıyorsa kehribar orijinal doğal kehribardır. Ortaya çıkan koku kötü bir koku ise bu muhtemelen plastiktir.

Yorum yaz

İnstagram Adresimizi takip et , Yeni içerikleri Kaçırma!